Dünyanın En İyi Şarap Üzümleri... [Best Wine Grapes in the World...]


Listede göremediğim için sonuna eklemek istedim; Biz'im için listeye girmeyi hak eden Bozcaada'dan Kuntra... ;)



Meyvelerin işlenmesiyle üretilen ve alkollü bir içecek olan şarap kimi zaman kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağını yahut aşığın kanlı göz yaşını betimler ama her şarap iyi ve kaliteli olamıyor ne yazık ki.
İyi şarabın kendine has özellikleri var. Kadehte tortu olmaması, parıldaması, asiditesi ve şarap-yemek uyumu gibi birçok farklı kriter şarabın kalitesini belirlerken, en ana unsur şarabın ham maddesini oluşturan üzümü seçmek oluyor.  Biz de dünyanın o en kaliteli şaraplarının üretildiği üzümleri sizin için listeledik.

Chardonnay


Tartışmasız en iyi bilinen beyaz üzüm türüdür. Kökeni Fransa’nın Burgonya bölgesine aittir. Chardonnay’dan dünyanın en kaliteli şarapları üretilir, en iyi beyaz üzüm çeşitlerindendir. Farklı iklim şartlarına uyum sağlayabilmesi ve yetiştiği toprağın özelliklerini yansıtabilmesinden ötürü dünyanın en çok kullanılan şaraplık üzümlerinden biridir.
Meyvemsi bir aromaya sahiptir, yıllandıkça tereyağı ve ceviz kokuları da algılanır. Meşe fıçılarda dinlendiğinde en iyi sonuç alınır. Şarabı kuru (sek) ve açık renktir. Bu üzüm çeşidinden yapılan şarapların en iyi örnekleri kökeninin geldiği Fransa’nın Bourgogne bölgesinin kuzeyinde görülür.

Riesling


Rieslin en önemli beyaz üzüm çeşitlerinden birisidir. 19. Yüzyılın sonlarında ve 20. Yüzyılın başlarında Almanya’da üretilen Riesling şarapları en kırmızı Fransız şarapları kadar ünlü ve pahalıydı. Bu şaraplarda asit ve kuru madde oranı mükemmeldir ve tüm dünyada yetiştirilir. Bu üzümden her tatlılık derecesinde şarap üretililebilir; ama standart şırası tatlı olmakla birlikte, kuvvetli ve keskin bir aromaya sahiptir.
Soğuk iklime uygundur. İyi bir Riesling’in iki belirgin özelliğinden birincisi dengeli asitliliği, ikincisi de çiçeğimsi kokusudur. Asması çok sert olup, soğuğa karşı dayanıklıdır. Hafif içimli ve düşük alkollü olur. Çiçek, bal ve mineral aromaları belirgindir. Almanya’daki en iyi Rieslingler Mosel-Saar-Ruwer bölgesinde üretilenlerdir. Fransa’da ise Alsace bölgesinde çok iyi örnekleri üretilmektedir.

Şiraz (Shiraz)


İsmi, Farsaçada “siyah-kara” anlamına gelen bir kelimeden türemiştir. Bu üzümün şarabı da oldukça koyu renklidir. En az üç yıl kavda bekletilirse çok lezzetli olur.
Fransada Rhone vadisinin kuzeyinde kaliteli şarapların üretiminde kullanılmaktadır; fakat Güney Afrika ve Avustralya’da da yetişir. Şarabı biber, böğürtlen, erik ve tarçın aromalarına, sert tanene ve güçlü bir tada sahiptir. Yavaş olgunlaştığından dolayı yıllandırılmaya müsaittir.

Chenin Blanc

Kaliteli ve verimli bir beyaz üzüm çeşididir. Bu üzümle uzun süre saklanabilen kaliteli şaraplar yapılır. Ayrıca çok asitli bir üzüm türü olduğundan, olgunlaşmak için bol güneş ister. Ayrıca köpüklü şarapların yapımında da kullanılır.
Şarplarında bal aroması hissedilir ve asiditesi yüksektir. Sek olanlarında elmayı çağrıştıran bir aromada bulunur. Taze ve ferahlatıcıdır. Zarı ince, eti şekerlidir. Hem sek, hem tatlı beyaz türleri olup en çok Loire, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’da yetişir.

Gamay


Fransa’da üretilen seçkin bir siyah üzüm çeşididir. Bunun %60’ı Beaujolais bölgesinde yetişir. Bölgedeki toprak Gamaya için çok elverişlidir. Gamaya şarabının menekşe rengine benzeyen maviye dönük bir kırmızı rengi vardır. Kokusu çilekli sakızı çağrıştırır.
Düşük tanen miktarı vardır ve asit oranı yüksektir. Serinleten ve ferahlatan bir tadı vardır. Meyve aromalarına sahip, yıllanmaya çok uygun olmayan hafif şaraplardır. Tarzına göre armut veya ahududu aromalıdır ve son olarak genelde genç kırmızı şaraplardır.

Semillion


Semillion, Güneybatı Fransa’da yetiştirilen dünyanın en iyi beyaz şarap üzümlerinden birisidir. En iyi birlikteliği Sauvignon Blanc’la verir ve en iyi tatlı ve sek şaraplar yapılır. Yüksek verimli bir üzüm cinsidir. Şarapları hafif yağımsı, az asitlidir. Düşük asit miktarı ve çok yoğun olmayan aromalarından ötürü, genellikle tek başına kullanılmaz. Bu nedenle genellikle Sauvignon Blanc’la karıştırılır.

Cabernet Sauvignon


Cabernet Sauvignon, en bilinen ve en yaygın şaraplık üzüm çeşitlerindendir. Kökeni Fransa’ya aittir. Şarap üreticileri için kaliteyle eş anlama gelen bu üzüm, yetiştiği yerin iklim ve şartlarına hemen uyum gösterir. Olgunlaşması geç olur, ama şarabı yıllanmaya dayanıklıdır. Cabernet Franc ve Sauvignon Blanc çaprazlamasıyla elde edilmiştir.
Bu üzümlerden Bordeaux şarapları yapılır. Ayrıca başka üzümlerle birlikte de iyi sonuç verir. Örneğin Merlot’la karıştırılabilir. Ve özellikle meşe kavlarda bekletilmesi tercih edilir. Zengin renk ve aromalı, siyah böğürtlen kokuludur. Bu üzümün tanesi küçük ve kalın kabukludur. Şarabının rengi ise koyu erguvan renginde asitli, tanenli ve aromatiktir.

Merlot


Merlot,özellikle Fransa’nın Bodeaux bölgesinde yetişir. Ve dünyada da oldukça yaygındır. Merlot,Cabernet Sauvignon’un tanenli sertliğini yumuşatır ve şaraba dolgunluk verir. Tanesi büyük ve ince kabukludur; fakat alkol oranı düşük olmayan, yine de yumuşak içimli ve meyvemsi şaraplar verir. Özellikle Cabarnet Sauvignon ile bir araya geldiğinde çok değerli şaraplar verir. Az tanenli olup; yumuşak, kolay bir içime sahiptir. Tütün ve nane aromalarını çağrıştırır. Rengi açık erguvan rengidir.

Viognier


Kendine has sarı rengi ve hoş aromalarıyla, Fransa’nın Rhone bölgesinde değerli şaraplar veren bir üzümdür. Bu şarapların alkol oranı yüksek, şeftali ve kayısı aromaları ise belirgindir. Neredeyse bütün üretimi Condrieu, Château Grillet ve Côte Rôtie apelasyonlarında kullanılır.

Sauvignon Blanc


Fransa’nın Loire bölgesine ait asil bir üzüm olan Sauvignon Blanc, Chardonnay ve Riesling’le birlikte dünyanın en iyi beyaz şaraplarını veren ve kaliteli şarapların yapımında kullanılan üzümlerdendir. Güneybatı Fransa’da yetişen bu üzüm türü Misk, Bektaşi üzümü gibi aromalara sahiptir. Fakat bu türden beyaz şaraplar genelde çok kurudur. Vahşi bir tadı ve taze yeşil ot aroması hemen algılanır. Semillon ile de karıştırılabilir. Yüksek asit miktarı sayesinde kendine has, canlı şaraplar verir.








Bu güzelim şarap adanın en meşhur üzüm çeşidi olan Kuntra üzümlerinden (tamamı)  üretiliyor. Kuntraya Türkçe adıyla Karasakız da diyebilirsiniz :) Tadına gelecek olarak tatlımsı bir tadı var ama bitişine doğru asiditesi artıyor ve ağızda bıraktığı tat bakımından kendine ait bir karakteri var bu güzel şarabın. Bu şarabın tadını daha iyi almak ve gerçek zengin aromasına kavuşmak için mutlaka havalandırılması gerekiyor. İlk mantarı açtığınızda burnunuza oldukça itici kokular gelmekte.Çürük meyveler ve açılır açılmaz uçan yüksek asiditeden dolayı başta kalitesiz bir şarap olduğunu düşünüyorsunuz ancak havalandırdıktan sonra zengin aroması açığa çıkıyor ve ne kadar sıradışı, özel bir şarap olduğunu anlıyorsunuz. Havalandırma süresi olarak 2-3 saat kafi gelecek olsa da en güzel tadını almak için 24 saat havalanması çok iyi olacaktır :) Nasıl havalandıracağız? Evimizde şarap sürahisi varsa şarabı açtıktan sonra şarabı yüksekten bu sürahiye döküp, sürahide dinlendirebiliriz. ( Yüksekten dökmenin amacı dökerken iyice karışması ve havalanması ) Eğer yoksa da mantarı açıp, şişenin ağzını açık bırakmak da yeterli olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1889 Şam'dan Güzel Bir Hikaye... [Kalenderi-Dehri Gezsen]

'Kadınım- Doğum(Şiir)'... Volkan Konak...

Hangi Marka Hangi Ülkenin... Meraklısına